Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vysvětlení pojmu "Šibřinky" najdete úúúúplně dole.

 

Šibřinky 2023

K akci Šibřinky v současné době probíhá diskuse, zda tuto akci uskutečnit. V minulých letech byla akce na hraně finanční udržitelnosti. Při návštěvě 80 osob, potřeby zajištění organizace a při současných cenách veškerého zboží, komodit a platbách (pronájem sálu, topení, OSA, propagace, hudba atd.) se tato akce jeví spíš silně prodělečná.

Takže se uvidí, jak vše dopadne.

 

Šibřinky 2014

     Všem zúčastněným osobám se touto cestou omlouváme, protože do současné doby nedošlo k přesnému zmapování akce. Víme, že zahrálo jako každý rok BTK, víme že byl sál plný masek a kdo nebyl v masce, tak se cítil trapně. Ještě nám někdo říkal, že to bylo doooost hustýýýýýýý.

 

Šibřinky 2013 

 

    Na tuto akci jsme se sešli 23.3.2013 a přesně zde sedlo: "kdo neviděl - neuvěří, kdo viděl - nikdy nezapomene". 140 platících účastníků, z toho 105 masek mluví za vše. Úžasná atmosféra, kterou si návštěvníci sami vytvořili, neměla s minulými ročníky konkurenci. Akce se nadmíru vydařila i díky skupině BTK, která opět nezklamala svým vystoupením. Věřím, že i vstupné za masku 40,- Kč + malá kořavka zdarma a 70,- Kč pro návštěvníky bez masek přispělo k dobré náladě. Fotky najdete na https://baroni.estranky.cz/fotoalbum/sibrinky/sibrinky-2013/

   Ještě jednou děkujeme všem návštěvníkům a věříme, že i příští rok se zase sejdeme.


 

 

Šibřinky 2012

se konaly dne 17.3.2012 na sále Obecního domu v Machově (jako vždycky). Zahrál nám Pavel Fulka z Police nad Metují a moc pěkně. Masek bylo celkem 61, bez masek 13 osob (srabové). Každá maska dostala za odměnu jednu malou kořaličku. V letošním roce jsme se sešli s maškarní Pepíkovskou zábavou ve V. Petrovicích. Příště musíme zjistit datum, aby jsme si zbytečně nekonkurovali. Vybírali jsme také vstupné a to 40,- Kč za masku a 70,- Kč ty ostatní. Jsou i fotky, ale ty si musíte najít. Jeden odkaz  http://tdt.rajce.idnes.cz/Sibrinky_2012

 

 

Takže zase příští rok. Děkujem všem hostům za návštěvu a věříme, že jste se pobavili.

 

Šibřinky 2011

se konali 26.3.2011 na sále Obecního domu v Machově od 20 hod. Velmi dobrá účast a to 97 účastníků, z toho krásných 65 masek. K zábavě hrala skupina Elka - Leoš Kubeček. Zábava byla velmi dobrá, všeho bylo dost a tak snad neodešel nikdo, kdo by se nebavil. Fotky jsou samozřejmě na našich stránkách.

 

 

Šibřinky 2010

Protože zde není zápis, tak to asi muselo být tak dobré, že si to vlastně nikdo nepamatuje. Ale určitě byly.

 

Šibřinky 2009

  Tak to bylo zase dobrý. Účast v počtu 75 platících z toho 53 masek bylo na letošní průběh plesové sezóny nad očekávání dobrý. Diskotéka se vydařila a zábava byla opět výborná. Kdo se chce bavit, důvod si vždy najde. Takže fotečky jsou na http://tdt.rajce.idnes.cz/Sibrinky_2009/ 

Ovšem masky nezahazujte, budou se hodit na Tour de Torpédo.

 

 

Šibřinky 2008

V letošním roce se šibřinky opět vydařily, jako všechny akce námi pořádané. Účast byla okolo 80 lidí, hrála skupima T&M. Lze jen konstatovat, že kdo nebyl, nepil a o moc přišel. Na pár soukromých fotek se můžete mrknout na http://tdt.rajce.idnes.cz/Sibrinky_2008/ . Takže zase za rok

 

 

Šibřinky 2007

 V letošním roce jsme převzali pořádání tradiční maškarní zábavy. Pořádali jsme to ve spolupráci s restaurací Obecní dům. A hned pro nás první ročník se vydařil nad očekávání. Všichni se velice dobře bavily, skupina BTK hrála jako o život. Pití bylo také dobré, jídlo nemělo chybu. A už snad jen čísla a potom mrkněte na fotky z akce.

Bylo celkem 104 platících, z toho 44 masek a 60 bez masky. Třeba mohlo být víc, ale hráli jsme zrovna fotbal s Německem, takže jich pár přišlo až po 23 hodině.

 

 

 

Co to jsou Šibřinky

 

Plesy, bály, reduty, šibřinky

Dnešní běžný název pro formálnější, slavnostnější společenskou taneční zábavu je ples. V polovině 19. století ho zavedl Jungmann jako staré slovo slovanské (od slova plesati - jásati). V počátcích obrození se ještě pro označení velké společenské události užívalo pouze jméno celoevropské - bál. Dnes má slovo bál v češtině ráz hovorový a užívá se uměle ve spojeních, která mají navodit jeho starobylost nebo neformálnost: staročeský bál, cechovní bál a často také maškarní bál. Pro vývoj češtiny měly společenské události pořádané vlasteneckými spolky jako české bály značný význam. Na českých bálech se mluvilo jen česky, česky byly tištěny i plakáty, pozvánky a jídelní lístky. Stejně byly tištěny také taneční pořádky, které obsahovaly i vlastenecké verše českých básníků. České bály tedy měly pro vznik české konverzace a uplatnění češtiny ve vznešené společnosti značný význam, utvrzovaly tak národní uvědomění. Velký podíl na popularitě českých bálů měl i módní, původně lidový tanec - česká polka, která se tu tančila a kterou se co nejrychleji chtěl každý naučit. Polka se rozšířila po Evropě, do Londýna i Paříže. Podle etymologů měl název tance vyjadřovat bratrské sympatie k potlačené polské revoluci. Připomeňme ale i další staré názvy společenských tanečních zábav, těch méně formálních, maškarních. Bývaly to tzv. reduty s názvem francouzským, který původně označuje opevnění, uzavřený prostor, pak v Německu přeneseně lepší taneční lokál, a pak to byl nejen taneční lokál, ale i maškarní taneční zábava v něm. Sokolské maškarní plesy, pořádané v určitém rázu podle ohlášeného tématu (např. pouť, cirkus, z pohádky do pohádky apod.) se jmenovaly šibřinky. Tento starý obecný název pro zábavu takto specifikoval a zavedl starosta Sokola Jindřich Fügner a Miroslav Tyrš, který hodně pracoval v oboru tělocvičného názvosloví a spolupracoval s Jungmannem, slovo šibřinky doporučil a ujalo se. Dnes se už poněkud zapomnělo.

 

Po postavení sokolovny Sokola Pražského nebyl tehdejší jednotě povolen ples. Proto zakladatel Sokola Dr. Miroslav Tyrš začal hledat v Jungmanově slovníku, jak by obešel slovo ples. Našel v něm slovo „šibřiti“, jehož význam znamená tropit si žerty a tak právě toto slovo dalo vznik sokolským šibřinkám. Poprvé byly konány v Praze dne 22.2.1865. dříve ovšem měly ráz karnevalu a bez masky na šibřinky nikdo nešel. Dnes je maska výjimkou.

Čerpáno ze stránek http://kounice.eu